20 юни, 2012

Forget Your Past III - книгата


От няколко месеца чакам да дойде момента в който да пусна този пост и ето че той най-накрая дойде. За тези които са следили блога ми е ясно, че се интересувам живо от паметниците от комунистическо време, най-вече заради художествните им характеристики и това че те  представляват едно безспорно свидетелството за времето си, с неговия обществен и политически строй и творческо-идейната обстановка, чиийто продукт са те. Тяхната архитектура, размаха и мащаба с които са проектирани и начина, по който са изпълнени могат да ни подскажат много интересни неща и да ни наведат на доста размисли. 

Една голяма част от това наследство е и областта, която фотографът Никола Михов изследва от няколко години, запечатвайки актуалното състояние на паметниците и търсейки неуморно информация за целия творчески и политически процес по създаването им. Предполагам, че снимките му са вече познати на повечето от вас и не веднъж съм споменавала в този блог колко ги ценя . 

Сега идва момента да се появи най-накрая и книгата Forget Your Past -  монументалните паметници от времето на комунизма*, която е логичната следваща стъпка в този изследователски проект. Вътре ще намерите фотографиите, както и информация за някои от най-интересните паметници . 
Изследоватеслкия дух на Никола и ентусиазма породен от този проект бе и повода да ми хрумне да направя тази серия от пиктограми , което се оказа както забавна, така и интересна графична задача. Това ме накара да опозная още по-добре пластичните характеристики на паметниците и да се конфронтирам с изискванията при създаване на нещо като логотип. Радвам се че вече мога да споделя резултата и ще ми е интересно да чуя коментари.  Пиктограмите са на път да станат неразделна част от проекта и ще ги намерите на страниците на книгата и плакатите. 

Не пропускайте представянето на книгата, което ще се състои на 28 юни от 19 часа в Плюс Това!


Forget Your Past -  монументалните паметници от  времето на комунизма
автор/ Никола Михов 
предговор от Бабак Салари и Жан Кристоф Беше
графично оформление / Весела Михайлова
пиктограми / Елена Аргирова
издатеслство/ Жанет 45 - Пловдив

1 коментар:

Стефан Стоянов каза...

Браво!

Нетърпелив съм да видя произведението! :):):)